De expertises van Dierenkliniek Dijkshoorn

Door de jaren heen hebben wij ons steeds verder ontwikkeld en onze kennis en kunde uitgebreid. Hieronder vind u een overzicht van onze expertises. 

 

√ Chirurgie
√ Dermatologie
√ Fertiliteitsbegeleiding
√ Oogheelkunde
√ Tandheelkunde
√ Orthopedie
√ Röntgendiagnostiek
√ Doofheidsonderzoek
√ Neurologie

 

Chirurgie

Een operatie bij uw hond of kat is een serieuze zaak waarbij na een goede diagnose en een veilige narcosetechniek levensreddend werk wordt verricht. Onze chirurgen zetten zich maximaal in bij elke operatie en bewerkstelligen goede resultaten. Naast de orthopedische chirurgie is de algemene chirurgie een niet weg te denken onderdeel binnen onze dierenkliniek. Onze chirurgen zijn ingericht om binnen de algemene chirurgie alle voorkomende operaties uit te voeren. Of het nu gaat om succesvol verwijderen of het herstellen van afwijkende situaties.

 

Elke operatie, zowel een routine ingreep als een complexe ingewikkelde ingreep kan worden uitgevoerd binnen onze kliniek.

 

Dermatologie

Huidziekten komen vaak voor bij honden, katten en knaagdieren. Ze kunnen besmettelijk zijn voor dier én mens en kunnen diverse vervelende klachten veroorzaken. Op dit gebied is veel kennis en ervaring in huis om te komen tot een juiste diagnose en behandeling. Dierenarts Nico Dijkshoorn was 6 jaar lang de dermatoloog van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht (onderwijs, patiënten behandeling en wetenschappelijk onderzoek). Wij hebben expertise over huidziekten die besmettelijk zijn voor andere dieren maar ook voor de mens (Zoönosen), zoals schimmel-, schurft- en cheyletiella huidinfecties.

 

Indien nodig wordt het onderzoek aangevuld met allergologisch,- microscopisch,- bacteriologisch- en/of celweefselonderzoek. Wij staan garant voor maximaal resultaat in het diagnosticeren en behandelen van huidziekten bij hond en kat!


Doofheidsonderzoek

Doofheid is klinisch zeer lastig te diagnosticeren. Het gehoor kan getest worden door de ervaring van de eigenaar die aangeeft dat zijn huisdier niet reageert op onverwacht geluid of de hondenfluit. Hier is geen gestandaardiseerde test voor en geeft alleen een betrouwbare indruk bij doofheid aan beide oren.

 

Wij kunnen met behulp van de BAER test (Brainstem Auditory Evoked Response) een betrouwbare screening doen op doofheid. Onze kliniek is maar één van de drie klinieken in Nederland die dit onderzoek mogen uitvoeren. Dit doofheidsonderzoek wordt gedaan op verzoek van een eigenaar die vermoedt dat zijn of haar dier aan één of beide oren doof is. Vaak doen wij dit onderzoek ook op verzoek van de fokker of rasvereniging. Bij bepaalde dieren is er namelijk een verhoogde kans op aangeboren doofheid.

 

Voor het doofheidsonderzoek staat op onze praktijk een speciale cabine ter beschikking waar nagenoeg alleen dit doofheidsonderzoek plaats vindt. Het voordeel is dat met name de jonge pups niet via de wachtkamer of door de kliniek naar binnen hoeven te komen, maar rechtstreeks via een aparte zij-, achteringang deze ruimte binnen gaan en hier blijven tot dat het onderzoek van het hele nest is afgerond. Het storingsvrije karakter van de ruimte is ook een groot voordeel voor dit gevoelige onderzoek. De BAER-test is niet pijnlijk, het is nauwkeurig en goed reproduceerbaar mits uitgevoerd met betrouwe apparatuur.

 

De BAER-test wordt door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en de Federation Cynologique International (FCI) erkend.

 

Fertiliteitsbegeleiding

Wij bieden intensieve begeleiding voor bevruchting, bevalling (geboorte), groei en ontwikkeling 24/7.

 

Vrouwelijke voortplanting
Loopsheidscontrole, -onderdrukking, -opwekken.

 

Dek tijdstip
Bepalen van optimale dek datum aan de hand van progesteronbepaling in het bloed.

 

Kunstmatige inseminatie
Kunstmatige inseminatie kan bijvoorbeeld nodig zijn indien de teef niet goed wil staan (ondanks dat het progesterongehalte goed is), of omdat de reu niet goed wil dekken (bijvoorbeeld bij een onervaren reu).

 

Sperma-analyse
Wij doen onderzoek naar de kwaliteit en kwantiteit van het sperma in verband met dekkingen. Er wordt onderzocht op hoeveelheid/concentratie, bewegelijkheid/snelheid van spermiën en naar afwijkende vormen, losse staarten, knikstaarten etc.

 

Oogheelkunde

De ogen van uw dier zijn erg belangrijk en gevoelig. Aandoeningen aan het oog kunnen met medicijnen of chirurgisch behandeld worden. Een goed onderzoek voorafgaand aan de keuze van de behandeling is van belang. Wij kunnen diverse oogaandoeningen chirurgisch behandelen in onze kliniek.

 

Orthopedie

Bij ons kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van kreupelheid. Een goed klinisch onderzoek, exact röntgenonderzoek en topchirurgie zijn absolute voorwaarden voor succes gegarandeerde behandelingen. Naast ‘eenvoudige blessures’ zijn er veelal ernstiger oorzaken (HD, ED, LPCM, OCD, artrose) bij jong opgroeiende en oudere honden met zekerheid te diagnosticeren, met:

 

  • goed klinisch onderzoek
  • exact uitgevoerd röntgenonderzoek
  • gewrichtsvloeistof (synovia) onderzoek
  • zuigbioptonderzoek van afwijkend weefsel

 

Wij helpen u en uw dier graag.

 

Röntgendiagnostiek

Röntgenologie stelt ons in staat het dier van binnen te bekijken. Hierdoor kunnen wij een exacte diagnose stellen welke de basis is voor het behandelplan. Wij bieden technisch hoogkwalitatief röntgenonderzoek. Het is van groot belang voor de diagnose en de beste uitslag bij screening (HD-A) dat de röntgenfoto’s correct en exact genomen worden. Bij heupfoto’s bijvoorbeeld dienen de hond en het bekken kaarsrecht te liggen en de heupkoppen dienen goed ingedraaid te worden. Een technisch verkeerd genomen foto kan een verkeerde diagnose veroorzaken. Onze röntgentechniek is erop gericht de foto’s exact en correct te nemen.

 

In Nederland zijn wij toonaangevend voor officiële HD- en ED screening voor de Raad van Beheer op kynologisch gebied. In Duitsland zijn wij met name belangrijk voor de Labrador Retriever en Golden Retriever. Voor niet bij de Raad van Beheer geregistreerde rassen (Boerboel, Amerikaanse Bulldog, Labradoodle, Goldendoodle,etc) en niet door de Raad van Beheer geregistreerde aandoeningen (spondylose, hernia) verstrekken wij volgens eigen beoordelingen certificaten op basis van FCI normen.

 

Tandheelkunde

Een goed gebit zorgt voor een frisse adem en is bevorderlijk voor de gezondheid van uw dier. Wij bieden een complete behandeling op het gebied van het gebit. Denk hierbij aan het voorkomen van tandsteen, gebitsonderhoud, wortelkanaalbehandeling en implantaten. Niet alleen voor honden en katten, maar ook voor konijnen.

 

Daarnaast bieden wij ook tanddieetbrokken. Dit zijn grote brokken met speciale gelamelleerde structuur. Dit schuurt langs de tanden van uw hond wanneer hij in de brok bijt. Dit helpt tandsteen voorkomen.

 

Gebitsonderhoud
Bacteriën en de samenstelling van het speeksel geeft plaquevorming en zorgt voor het ontstaan van tandsteen en tandsteenvorming op tanden en kiezen. Dit geeft weer tandvleesontsteking (parodontose), tandbeenontsteking en loszittende elementen. Met ultrasone trillingen wordt tandsteen verwijderd en de elementen gepolijst.

 

Voorkomen van tandsteen
Graag bespreken wij met u de mogelijkheden om tandsteen te voorkomen.

 

Afgebroken hoektand - Wortelkanaalbehandeling
We boren het wortelkanaal op, verwijderen de zenuw en vullen het op met een sterk composiet. Wij hebben deze behandeling reeds vaak zeer succesvol ingezet met behoud van het element en de functie van de tand.

 

Implantaat
Soms bijt de hond op iets hards met het verlies van een premolaar als gevolg. Een implantaat kan verankerd worden in het bot. Van een gelijkwaardig element van de andere zijde maken wij een afdruk van een kroon. De gefabriceerde kroon zetten we vast op het in het botverankerde implantaat.

 

Gebit konijnen en knaagdieren
De tanden en kiezen bij het konijn groeien hun hele leven door. Over het algemeen is de groei en slijtage van de tanden in evenwicht. Als dit niet in evenwicht is (door afwijkend knaaggedrag, verkeerde voeding, trauma, etc.), moet het konijn een gebitsbehandeling ondergaan. Ook deze bieden wij aan.

 

Neurologie

Neurologische aandoeningen zoals epilepsie, hersentumoren en nervus trigeminus uitval (onderkaakverlamming) vragen om een goed klinisch onderzoek en doeltreffende medicamenteuze behandeling. Wij hebben veel ervaring op dit gebied. Daarnaast opereert onze dierenarts Nico Dijkshoorn als een van de weinige dierenartsen in Nederland rug- en nekhernia’s bij honden. Wij hebben diverse honden geopereerd die met een verlamde achterpoot of een ernstig pijnlijke hals binnenkwamen. Na de operatie gaan ze lopend en bijna pijnvrij weer naar huis!

 

Wilt u meer weten? Mail dan naar: dap@dijkshoorn.com