Aanschaf van een vogel

Vogels worden reeds duizenden jaren als huisdieren gehouden en in Nederland in totaal zo’n 2 miljoen vogels. Het zijn hele leuke dieren die mits ze goed gesocialiseerd worden hele lieve huisdieren kunnen zijn. Het zijn echter ook kwetsbare, stressgevoelige dieren die veel aandacht en uitdaging nodig hebben. Bedenk vooraf dus wel goed of u voldoende tijd, ruimte en geld heeft voor de verzorging. Onderstaande vragen kunt u zichzelf stellen voordat u een vogel aanschaft.

 

  • Heb ik voldoende ruimte voor een vogel?
  • Heb ik voldoende tijd voor een vogel?
  • Wat voor vogel wil ik?
  • Heb ik voldoende geld voor een vogel?

 

Heb ik voldoende ruimte voor een vogel?

Een vogel wordt gehouden in een kooi of een volière en de grootte hiervan is afhankelijk van de vogel en het aantal vogels. De meeste vogels zijn heel sociaal en hebben gezelschap van een soortgenootje nodig. Helaas wordt meer dan 90% van de 2 miljoen vogels in Nederland alleen gehouden. Vogels die alleen gehuisvest zijn en door de eigenaar lange tijd alleen gelaten worden kunnen zich eenzaam gaan voelen en zich daardoor gaan vervelen en gefrustreerd raken. Wij adviseren u dus vooraf goed te informeren naar de behoefte van de vogel en deze niet alleen te houden.

 

Heb ik voldoende tijd voor een vogel?

Vogels hebben dus veel behoefte aan gezelschap en aandacht, ook van u als eigenaar. Uiteraard verschilt dit wel per vogel. Een valkparkiet hecht zich bijvoorbeeld sterk aan mensen, terwijl kleine tropische vogels weer minder behoefte hebben aan aandacht van de mens. Vogels houden van uitdaging en kunnen zich snel vervelen. Het is belangrijk uw vogel regelmatig een nieuwe uitdaging te geven, denk hierbij aan speelgoed of een knabbelstick.

 

Wat voor vogel wil ik?

Er zijn veel verschillende soorten vogels, met ieder zijn eigen behoeftes. Het is vooraf dus belangrijk na te denken hoeveel tijd u heeft en wilt besteden aan uw vogels. Daarnaast is het van belang of u de vogels binnen of buiten wilt houden. Indien buiten de voorkeur heeft dan kunt u kiezen voor een vogel die winterhard is en dus bestand tegen het Nederlandse klimaat. Niet iedere vogel kan buiten gehouden worden!

Vooral kromsnavels zijn geschikt om tam gemaakt te worden. Agapornissen, papegaaien en gras- en valkparkieten zijn makkelijker handtam te maken dan bijvoorbeeld de kanarie. Vervolgens heb je vogels die heel mooi kunnen fluiten of juist schreeuwen en vogels die wel 80 jaar oud kunnen worden! Informeer vooraf dus goed naar de diverse soorten vogels, zodat u een goede keuze kunt maken.

 

Schaf uw vogel aan bij een goede fokker of dierenspeciaalzaak. Indien gewenst kunt u bij de aanschaf afspreken dat de vogel eerst naar de dierenarts gaat ter controle. Wij kunnen beoordelen of de vogel gezond is, wat u veel kosten en verdriet kan besparen. Daarnaast kan de dierenarts ook direct een voedingsadvies geven. Veel vogels krijgen allerlei zadenmixen waarmee ze vaak niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. De dierenarts kan u adviseren over verschillende soorten pelletvoeding (brokvoeding) waar alles in zit wat uw vogel nodig heeft om gezond oud mee te worden. In Nederland zitten ook regelmatig vogels in het asiel te wachten op een baasje. Het voordeel is dat er over deze dieren vaak veel bekend is over hun gedrag en levensbehoefte. Daarnaast zijn de kosten van de aanschaf aanzienlijk lager en geeft u een asieldier een thuis. Op www.ikzoekbaas.nl kunt u de dieren zien die op zoek zijn naar een baasje.

 

Heb ik geld voor een vogel?

Omdat we het hier over verschillende soorten vogels hebben is het lastig om een schatting van de kosten te geven. De aanschafprijs varieert tussen de 10 tot honderden euro’s, afhankelijk van het soort. Daarnaast komen er éénmalige aanschafkosten bij van een kooi of volière . De vaste kosten zijn natuurlijk de voeding, bodembedekking en speeltjes.  

 

Het is mogelijk om uw papegaai te verzekeren. Bij ziekte kan dit u enorm veel geld besparen. Kijk op www.verzekerjehuisdier.nl voor meer informatie.

 

Advies van de beste dierenarts uit Zeist

Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Dijkshoorn uit Zeist voor advies. U kunt ons bellen via 030 69 542 64 of hieronder een afspraak maken.

Maak nu een afspraak bij Dierenkliniek Dijkshoorn

Heeft u vragen of heeft uw huisdier klachten? Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld een bepaalde ziekte? Neem dan gerust telefonisch contact op met Dierenkliniek Dijkshoorn op telefoonnummer 030 69 542 64.


Maak afspraak