De aanschaf van een konijn

In Nederland zijn er ongeveer 600.000 konijnen en ze komen op de derde plaats van veel gehouden huisdieren.  Konijnen zijn ontzettend leuke en slimme dieren en kunnen heel goed door ons gehouden worden. Bedenk vooraf wel of u voldoende tijd, ruimte en geld heeft voor de verzorging. Onderstaande vragen kunt u zichzelf stellen voordat u een konijn aanschaft.

 

  • Heb ik voldoende ruimte voor een konijn?
  • Heb ik voldoende tijd voor een konijn?
  • Wat voor konijn wil ik?
  • Heb ik voldoende geld voor een konijn?


Heb ik voldoende ruimte voor een konijn?

Een konijn kan binnen of buiten wonen. Het is wel verstandig hier een keuze in te maken en het daarbij te laten. Een konijn kan namelijk niet goed tegen temperatuurschommelingen. Er zijn speciale hokken verkrijgbaar voor binnen én buiten. Het is van belang dat de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk wordt nagebootst. Denk hierbij aan een schuilmogelijkheid en knaaghout zodat het konijn zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Let er bij de aanschaf van een hok wel goed op dat er voldoende ruimte is. Het is voor een konijn bijvoorbeeld heel belangrijk dat hij rechtop kan staan en een ren heeft om te rennen. Niet alle hokken die op de markt te vinden zijn, zijn ook geschikt en diervriendelijk!

Konijnen zijn groepsdieren en derhalve is sociaal contact voor hen heel belangrijk. Het is dus beter om twee konijnen aan te schaffen dan één en hiervoor is meer ruimte noodzakelijk.

Rennen en springen doen konijnen graag. Indien u de konijnen binnen houdt dan kunnen ze in de kamer rondlopen, mits het veilig is (electriciteitssnoeren) en buiten kunt u een ren maken. Let erop dat ze er niet uit kunnen springen of zich uit kunnen graven.


Heb ik voldoende tijd voor een konijn?

Door het schattige uiterlijk van konijnen wordt vaak gedacht dat het knuffeldieren zijn. Echter niet ieder konijn is daar dol op en de meeste konijnen houden er niet van om opgepakt te worden. Zeker niet als ze dit niet van jongs af aan gewend zijn.

Konijnen zijn wel gek op aandacht en vinden het vaak heel fijn om geaaid te worden. Daarnaast is er ook de dagelijkse verzorging; water en eten geven, borstelen en hok verschonen. Zeker als uw dier wel alleen zit, heeft hij meer aandacht nodig en dit zal meer tijd van u vragen. Echter dit raden we af in verband met het welzijn van het konijn.


Wat voor konijn wil ik?

Geen enkel konijn is hetzelfde en er bestaan allerlei rassen. Onderling kunnen ze erg verschillen van karakter. De dwergkonijntjes (kleurdwergen) zijn over het algemeen wat feller, schichtiger en minder aaibaar dan de grote rassen. Deze zijn vaak wat rustiger en stabieler. Ook qua grootte kunnen ze verschillen. Een Vlaamse Reus kan wel acht kilo wegen, terwijl een dwergkonijntje 1,5 kg weegt. Dit heeft gevolgen voor de huisvesting, kosten van de voeding en de verzorging. Tot slot zijn er ook rassen die een speciale verzorging nodig hebben, zoals bijvoorbeeld Angorakonijnen. Deze hebben een dikke, lange en wollige vacht die regelmatig geborsteld en zelfs geknipt moet worden.

Informeer vooraf goed naar de diverse rassen en bedenk wat voor u de beste keuze is.

Schaf uw konijn of knaagdier aan bij een goede fokker of dierenspeciaalzaak. Indien gewenst kunt u bij de aanschaf afspreken dat het dier eerst naar de dierenarts gaat ter controle. Wij kunnen beoordelen of het dier gezond is, wat u veel kosten en verdriet kan besparen. In Nederland zitten ook veel leuke konijnen in het asiel te wachten op een baasje. Het voordeel is dat er over deze dieren vaak veel bekend is over hun gedrag en levensbehoefte. Daarnaast zijn de kosten van de aanschaf aanzienlijk lager en geeft u een asieldier een thuis. Op www.ikzoekbaas.nl kunt u de konijnen zien die op zoek zijn naar een baasje.

 

Heb ik geld voor een konijn?

De aanschafprijs varieert, als we naar een konijn kijken dan ligt deze tussen de 10 en 50 euro, afhankelijk van het ras. Daarnaast komen er éénmalige aanschafkosten bij van een hok, ren, speelgoed, eetbakje en drinkfles en los daarvan de terugkerende kosten van hooi, stro, zaagsel en voeding.  

Het is mogelijk om uw konijn te verzekeren. Bij ziekte kan dit u enorm veel geld besparen. Kijk op  www.verzekerjehuisdier.nl voor meer informatie.

 

Advies van de beste dierenarts uit Zeist

Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Dijkshoorn uit Zeist voor advies. U kunt ons bellen via 030 69 542 64 of hieronder een afspraak maken.

Maak nu een afspraak bij Dierenkliniek Dijkshoorn

Heeft u vragen of heeft uw huisdier klachten? Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld een bepaalde ziekte? Neem dan gerust telefonisch contact op met Dierenkliniek Dijkshoorn op telefoonnummer 030 69 542 64.


Maak afspraak